Тзв. МОГУЋЕ и НЕМОГУЋЕ линије "Заветина"

среда, 4. јануар 2017.

Незгодна жена – у потрази за стварном Маријом Магдаленом / Џонатан Дарман


Незгодна жена – у потрази за стварном Маријом Магдаленом

Она је била сведок Исусовог васкрса, а потом ишчезла, остављајући папама, сликарима и напокон "Давинчијевом коду" да проповедају њену причу.
Христ је висио у агонији на крсту, његов живот се гасио, а Марија Магдалена је била тамо, поред његове мајке Марије и посматрала. Иако је Христово страдање било је застрашујуће, а распеће споро, она је још ту стајала. И напокон је дошао час. "Завршено је", рече Христ и погну главу. Његово тело је скинуто, донешено у један врт и сахрањено у камени гроб.
Пре зоре, Марија Магдалена је устала да би миропомазала Христово тело и пошла ка Христовом гробу. Гроб је био празан. Господ је нестао; она је била збуњена и преплашена. Вратила се како би друге обавестила о догађају и заједно са њима отишла опет на лице места како би се и они сами могли уверити у тачност њених речи. Мушки ученици су долазили и одлазили, не знајући ни сами шта да мисле. Марија, парализована, стајала је у башти, у сузама.
Тада је до ње допро глас који је упитао: "Жено, зашто сте уплакани, кога тражите?" Она се окрену и, мислећи да је реч о баштовану, одговори: "Господине, ако сте га однели одавде, кажите ми где сте га оставили и ја ћу га понети са собом". Тада Христ својим препознатљивим гласом рече"Марија". Узвикнувши "Учитељу", она поскочи од радости и хтеде да га загрли.
"Не додируј ме", рече Исус одмичући се од ње, "јер ја се још нисам успео до Оца; али отиђи до моје браће и реци им да узлећем ка своме и вашем Оцу, мом и вашем Богу". Речи које је она упутила Христовим ученицима биле су једноставне, али оне су преобразиле свет: "Видела сам Господа."
То је прича о ускрснућу, исказана у Јеванђељу по Јовану. Са њом почиње историја хришћанства и са њом се завршава новозаветна историја Марије Магдалене. Петар и Павле образовали су нову цркву, Стефан је умро мученичком смрћу, Јован је сагледавао Божанство као Крај времена. Али Марија Магдалена – критична личност из његовог земаљског круга – нити је виђена нити је ико ишта чуо о њој поново.
Па ипак Магдалена – део њеног имена изведен је из њеног родног места Магдале – живи у оквиру неке друге традиције која се описује у једном опскурном тексту из другог века. "Јеванђеље о Марији" открива Марију као вођу Исусових следбеника у периоду после ускрснућа. Написано око 90 година после Христове смрти, Јеванђеље о Марији је "гностичко јеванђеље"; гностици, значајна снага у раном периоду развоја хришћанства, више инсистирају на спасу посредством учења и само-сазнавања него на спасу посредством једноставног веровања. Текст о којем је реч био је вековима узгубљен, све док га није пронашао у фрагментима један колекционар у Каиру 1896. Према том тексту, Христ је узлетео и ишчезао пошто је својим ученицима наложио да "проповедају добре вести о царству небеском". Та опомена довела је ученике у неугодну позицију: Христ је умро проповедајући то јеванђеље."Како да се они спасу од сличне судбине?"

Марија је, међутим, била ведрија. "Не тугујте и не будите депресивни нити допустите да ваша срца буду неодлучна. Јер његова милост ће бити са вама и нудити вам уточиште", говорила је она ученицима. Исус се њој, истицала је она, појавио у визији и саопштио јој лично знање о путу душе кроз мистична царства. Она је тврдила ученицима да ће им помоћи да разумеју истинско учење Христово: "Оно што је скривано од вас ја ћу вам открити."
        = извор: видети више >>>>>>