Тзв. МОГУЋЕ и НЕМОГУЋЕ линије "Заветина"

четвртак, 7. мај 2015.

Тајна слике импресионисте Јона Андрејскуа, или политички трилер о псрислушкивању

Beldocs
Политички трилер о Ранковићу на отварању
- Филм "Шума" Синише Драгина отвориће у четвртак у 19 сати у Сава центру осмо издање Међународног фестивала документарног филма Beldocs, а ово ће уједно бити и први филм домаћег такмичарског програма. Прича о слици импресионисте Јона Андрејескуа, коју је Јосип Броз Тито добио на поклон од румунских власти када је 1947. године посетио Букурешт, постаће предмет политичког скандала који је двадесет година касније потресао Југославију и довео до пада Александра Ранковића.
Како је на јучерашњој конференцији за новинаре објаснио Предраг Јаковљевић, продуцент филма, Раду Богдан, као најбољи познавалац стваралаштва Јона Андрејескуа, крајем 60-их година одлучио је да сачини академску монографију која би обухватила сва његова дела. Једну од малобројних слика из његовог опуса, којој се губи траг након одласка у Југославију, Богдан је нашао у Титовој резиденцији на Брионима. 
- Богдан није добио дозволу да дође у Југославију и лично погледа слику, али је добио одобрење његов фотограф. Када је скинуо рам, како би сликао и њену полеђину, иза слике видели су се монтирани микрофони - истакао је Јаковљевић почетак заплета документарца, који је режиран као политички трилер.
 
Прислушкивање ће бити тема и другог филма који ће бити приказан прве вечери фестивала у Сава центру од 21 сат. У питању je "Citizenfour: dosije Snouden", који се бави афером Едварда Сноудена, бившег обавештајца НСА, и објављивањем истине о шпијунажи која је продрмала цео свет, и показала да нико није безбедан од тајних микрофона. 
 
Међу десет домаћих остварења такмичарског програма је и "Флотел Европа" Владимира Томића, који је награђен и на Берлинском фестивалу, а који доноси горко-хумуристичку исповест аутора о двогодишњем одрастању на "Флотел Европи", гигантском плутујућем сплаву-хотелу, усидреном у Копенхагенској луци, где је његова породица била смештена од 1992. до 1994. године, заједно са још хиљаду избеглица. 
 
На програму су и "Даљине" Јелене Максимовић и Ивана Салатића, о преиспитивању прошлости, "Дуг у крви" који се бави још увек присутном праксом крвне освете у деловима Балкана, као и "1973" о занесењаку са обале Дунава заљубљеном у музику седамдесетих. Посебно интересовање публике влада за документарац "Српки адвокат" о Марку Сладојхевићу, правном заступнику Радована Караџића, који је пре одласка у Хаг учествовао у протестима против режима Слободана Милошевића.
....
    = Одломак из чланка М. Кртинића


Нема коментара:

Постави коментар